Naam: Alexander Mouret
Leeftijd: 34
Woonplaats: Den Haag
Burgerlijke staat: getrouwd

Bedrijf/beroep
: LIFF, Luris, Karloff
Werkplaats: Leiden

Website
: www.leidenfilmfestival.nl en www.karloff.nl
Linkedin: LinkedIn/amouret
Twitter: Twitter/@alexmouret
Facebook: Facebook/alexmouret

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Directeur en oprichter van het Leiden International Film Festival. Adviseur op het gebied van intellectueel eigendom, uitvindingen en octrooien bij het LUMC en Universiteit Leiden. Partner en oprichter van het cultureel adviesbureau Karloff.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Ik ben vreselijk slecht in het onthouden van namen.

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

1e wijze les: een wijze les waar ik veel aan heb gehad en waar ik nog steeds veel aan denk, was van mijn opa. Mijn opa was van de school ‘dat je in alles wat je doet moet zorgen dat je uitblinkt’. Altijd risico’s nemen om het hoogst haalbare te bereiken en tegelijkertijd niet bang zijn voor wat andere mensen van je denken. Zijn lessen gingen ook vaak gepaard met veel kritiek. Zo was een proefwerk waar ik een negen voor haalde “een werk met fouten”, het kon dus altijd beter. Hoewel ik dat destijds niet altijd kon waarderen ben ik er nu heel dankbaar voor. Zonder kritiek en uitdaging kom je niet vooruit en ga je opeens vreselijke dingen zeggen zoals “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”.

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

Een lastige vraag. Ik zou het liefst een top tien willen maken van boeken, kunstwerken en films. Laat ik mij voor nu focussen op de boeken van Japanse schrijver Haruki Murakami. Mijn eerste Murakami las ik jaren geleden. Ik weet nog goed dat toen ik het boek neerlegde ik het meteen heel echt jammer vond dat ik hem uit had. Maar het was meer dan dat. Het was alsof ik vrienden had gemaakt met de verteller en mijn nieuwe vriend was er opeens niet meer. Gelukkig kwam ik mijn vriend weer tegen toen ik in mijn tweede boek van Murakami begon en hij mij weer meenam in de bizarre wereld die hij met al zijn boeken weet te creëren. Ik heb dit met al zijn boeken. Elke keer ben ik heel blij als er een nieuw werk van Murakami verschijnt. Het is alsof je de kroeg induikt met een van je beste vrienden die je alweer een paar jaar niet heb gesproken.

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

Bread & Pepper, een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwikkelen van apps en websites. Een van de oprichters van het bedrijf was ook medeoprichter van het Leids Film Festival en ik heb het bedrijf vanaf het begin zien ontstaan, groeien en veranderen. Ik heb heel veel respect voor hoe de jongens van Bread & Pepper aan de slag zijn gegaan en hoe zij hun dromen blijven realiseren met steeds nieuwe projecten en uitdagingen.

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Ik heb heel lang in Leiden gewoond en ik werk er nog steeds. Omdat ik al zo lang in de stad loop vergeet je hoe mooi het stadje eigenlijk is. Elk jaar tijdens het filmfestival word ik hier door onze internationale gasten aan herinnerd. Na een minuut in Leiden te zijn geweest zijn ze meteen verliefd op de historische binnenstad. Zij hebben het dan ook vaker over de prachtige gebouwen dan over de films die wij op het filmfestival vertonen.

Als ik kijk naar wat beter kan in Leiden dan denk ik vooral aan de infrastructuur van de stad. Op dit moment zijn er in Leiden veel (jonge) mensen die enthousiast zijn over het organiseren van evenementen, congressen en festivals en hiermee de stad naar een hoger niveau tillen. Ik ben bang dat als Leiden dit enthousiasme niet goed oppikt door te investeren in haar infrastructuur, dit zo weer voorbij kan zijn omdat iedereen gedwongen wordt uit te wijken naar Amsterdam, Den Haag of Rotterdam.

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

Het Leiden Int. Film Festival (LIFF) is dit jaar grote stappen aan het nemen en hoewel het festival dit jaar nog moet plaatsvinden ben ik nu al bezig met 2014. Het festival heeft grote ambities en wij moeten ons best doen om meer partners te vinden die ons daarin gaan steunen. Ik heb het dan over internationale partners binnen de filmindustrie maar vooral ook over nationale partners die het festival willen steunen door sponsor te worden of op een andere manier het festival willen helpen door te groeien. Voornamelijk bij het laatste kunnen mensen ons helpen door ons in contact te brengen met mogelijke nieuwe partners.

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Ik zou willen aankondigen dat het LIFF nu voor de deur staat (1-10 november) met wederom een geweldig programma verspreid over 10 dagen. Ik zou de lezers willen aanmoedigen om ons programma door te nemen en natuurlijk allemaal naar het festival te komen om naar bijzondere films te kijken!

9 _ Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Wouter de Bres van Bread & Pepper en Gibbon. Zoals ik al eerder zei is Wouter samen met zijn partners een ondernemer waar Leiden trots op moet zijn en ik ben daarnaast ook benieuwd hoe Wouter de mogelijkheden ziet voor startups in Leiden.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

Ik ben zelf een jurist en heb daardoor bijna dagelijks contact met veel verschillende advocaten. Sommige maken echt kunst van hun vak en daar heb ik heel veel bewondering voor, maar er zijn helaas ook te veel advocaten die niet bezig zijn met het vertegenwoordigen van de cliënten maar voornamelijk hun gelijk willen halen “no matter what”.