Naam: Marieke van Maanen
Leeftijd: 40
Woonplaats: Leiden
Burgerlijke staat: getrouwd met Walter

Bedrijf/beroep: trainer
Werkplaats: Schateiland – training en teamontwikkeling

Website: www.schateiland.com
Linkedin: LinkedIn/Marieke van Maanen
Twitter: Twitter/@SchateilandNL
Facebook: Facebook/Schateiland

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Marieke van Maanen is een hele goede trainer, al zegt ze het zelf. Haar bureau Schateiland biedt teambuilding waar je wat aan hebt op haar eilanden bij Leiden, IJmuiden en Utrecht. Deelnemers vinden de teamdagen en trainingen praktijkgericht en leuk om te volgen. Marieke haalt ‘schatten’ van mensen naar boven met teams in de zorg, bij de overheid, in het bedrijfsleven én in de advocatuur.

Marieke heeft drie mooie dochters op de Lorentzschool. Ze is sociaal psycholoog.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Ik laat regelmatig dingen te lang liggen tot ze echt urgent worden. Waardoor ik op het allerlaatste moment moet regelen dat ik ergens iets uitprint, mijn kinderen ergens kan stallen of een splinterview laat afnemen. Of ik heb én geen batterij meer in mijn telefoon én geen routebeschrijving meegenomen, maar wel een afspraak ergens in Amsterdam.

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

1e baan: mijn eerste baan was in een Frans kindertehuis na mijn eindexamen. Daar heb ik echt leren werken. Het oudste kind was net zo oud als ik zelf en sprak veel beter Frans. Ik was verantwoordelijk voor zeven meisjes van 4-12. Ik werkte met 8 andere ongediplomeerde mensen onder een directeur met nogal Spartaanse opvoedingsmethoden. Ik heb vooral goed leren vegen, spelletjes verzinnen en evangelische liedjes zingen.

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

Mijn grootste ontdekking van de laatste jaren zijn de televisieseries van HBO. De series zijn heel realistisch. Toch laten ze steeds iets zien dat je nooit ergens anders gezien hebt. Zoals een zwarte travestiete gangsterbaas die uit principe niet schiet op burgers en niet op zondag (The Wire). Of mensen die op een moment dat je het niet verwacht doodgaan op een weinig spectaculaire manier (Six Feet Under). Zo’n lange serie heeft hetzelfde effect als een heel goed boek. Je leert de karakters veel beter kennen dan in een film. Er is geen duidelijk verschil tussen good guys en bad guys. Je kunt je als kijker met beiden identificeren.

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

Ik vind de ijssalon bij het stadhuis heel goed. Er staat altijd vrolijke Braziliaanse muziek op. Kinderen mogen als het rustig is hun eigen ijsje scheppen. Iedereen krijgt een lepeltje ijs met een nieuwe smaak. Ik voel me er heel welkom.

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Leiden vind ik een fijne stad. Alles is er. Daarnaast heeft Leiden unieke tradities, feesten en uitspraken. Leuk voor kinderen om in op te groeien. Als verandering stel ik voor dat er geen boetes meer worden uitgeschreven voor het rijden zonder licht op je fiets ’s avonds in een helverlichte binnenstad.

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

Het zal de leeftijd wel zijn, maar ik ben bezig met de vraag hoe ik met mijn talenten een grotere maatschappelijke bijdrage kan leveren. Dus als je daar een goed idee voor hebt, dan hoor ik het graag. Liever iets anders dan luizenmoeder zijn in de klas.

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Ik nodig de lezers van Splinterview graag uit om de ‘schatten’ in hun team te ontdekken op Schateiland bij Leiden. Tegenover de Kaagsocieteit is je team te gast bij boer Jan en boerin Roos die daar samen kaas maken.

9 _ Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Ludwig Schmidt van de Rockschool. Hij heeft in korte tijd een mooi bedrijf opgezet. Heel veel Leidse kinderen krijgen de kans om plezier te krijgen in muziek, dans en optreden.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

–       Advocaten kunnen niet goed luisteren.
–       Met advocaten kun je lachen.
–       Advocaten hebben altijd gelijk.
–       Als ze vaker gelijk willen krijgen zijn ze welkom op Schateiland.
–       En ze krijgen er ook nog punten voor.