Naam: Jeroen Wielaard
Leeftijd: 35
Woonplaats: Den Haag
Burgerlijke staat: samenwonend

Bedrijf/beroep
: Just / Creatief Directeur
Werkplaats: Leiden

Website: www.wearejust.com
Linkedin: LinkedIn/JeroenWielaard
Twitter: Twitter/@JeroenWielaard
Facebook: Facebook/Jeroen.Wielaard

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Creatief Directeur en partner bij reclame- en campagnebureau Just. Medeoprichter en bestuurslid van het Shoot Me Film Festival. Voorzitter Stichting MuteSounds (Waarmee we een muziekfestival voor doven en horenden organiseren). Altijd bezig met communicatie. Vaak op het snijvlak van concept, strategie, ontwerp en techniek. Bruggen bouwen is wat ik doe, tussen mensen, bedrijven, concepten en ideeën. De meeste energie haal ik uit mijn rol als ‘katalysator’ in trajecten. Mensen of bedrijven meer laten doen dan ze zelf voor mogelijk hadden gehouden. Voor mij de ultieme beloning.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Nee zeggen blijft uitermate moeilijk.

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

Mijn eerste wijze les was misschien meer een ontdekking dan een les als ik er nu aan terug denk. Mijn vader had ook een ontwerpbureau. Hij had zijn studio aan huis, dus ik liep daar sinds de dag dat ik kon lopen regelmatig rond. Ik herinner me goed dat ik altijd vroeg of ik iets mocht doen, of ik mocht helpen. En dat moest dan natuurlijk wel iets zijn dat ik nog nooit had gedaan. Hij kreeg dit keer op keer voor elkaar. Niet alleen leerde ik zo veel over het vak, maar de echte les die hij mij leerde was, dat als je maar je best doet, je elke dag wat anders kunt doen.

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

De film ‘Me and You and Everyone We Know’ van Miranda July is één van mijn all-time favorites. Zelden zie je zulke mooie camera voering waarbij elk shot gemaakt lijkt te zijn als een losse foto. Combineer dat met een verhaal dat vervreemdt en verwondert en je hebt een film die ik in ieder geval drie keer ben gaan bekijken toen hij in Den Haag in het filmhuis draaide.

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

Heerema Marine Contractors. Misschien niet het bedrijf dat je verwacht dat ik zou noemen, maar in mijn ogen wel één van de bedrijven waar Leiden echt trots op mag zijn. Zoveel ambitie en internationale kwaliteit hier in Leiden moeten we koesteren.

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Sinds twee jaar werk ik in Leiden. Voor die tijd kwam ik er niet zo heel vaak. Eigenlijk vooral alleen om de musea te bezoeken. In mijn ogen is er in die tijd veel veranderd. Steeds meer activiteiten ontpoppen zich in de stad. Je proeft de ambitie die er heerst. Deze ambitie zou ik graag verder willen helpen, sterker maken. Met het juiste gevoel is Leiden volgens mij tot nog veel meer in staat!

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

Sinds wij met het bureau in Leiden zijn gevestigd zijn wij druk bezig om ons meer te verankeren in de stad, naast het (inter)nationale werk dat wij doen. Met campagnes voor het Leiden International Film Festival, LeidsLekkers en Het Plein in Leiden Noord gaat dit de goede kant uit. Graag groeien wij hier in door. Iedereen in de stad met ideeën en wensen op het gebied van communicatie nodigen we dan ook graag uit bij ons op kantoor. Niet altijd om meteen een klus te scoren, maar vooral om ons geluid te laten horen. Met elkaar Leiden sterker op de kaart zetten. Iedereen die daar aan mee wil werken is wat ons betreft welkom!

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Zoals ik bij de vraag hiervoor eigenlijk al zei praten wij graag met iedereen die een idee heeft en dit verder wil ontwikkelen. Des te meer kennis en kunde we met elkaar kunnen delen des te beter wordt in mijn ogen het resultaat. Iedereen is welkom!

9 _ Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Alexander Mouret van het Leiden International Film Festival. Niet alleen omdat we heel erg fijn met elkaar samenwerken, maar vooral omdat ik erg geloof in zijn ambitie voor het festival en de stad, en benieuwd ben hoe hij dat ziet binnen de context van deze vragen.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

Ik heb ze liever niet al te vaak nodig, maar als dat wel nodig is kunnen ze maar beter erg goed zijn!