Naam: Thera Olthof
Leeftijd: 39 jaar
Woonplaats: Leiden
Burgerlijke staat: samenwonend met Nilles Raken en moeder van Jille en Hanne

Bedrijf/beroep
: Contractmanager DVO Servicepunt71, Gemeente Leiden
Werkplaats: Stadhuis van Leiden

Website: www.leiden.nl/gemeente
Linkedin: LinkedIn/theraolthof
Twitter: Twitter/@tolthof
Facebook: Facebook/thera.olthof

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Moeder van 2 prachtige en grappige kinderen. Jille van 2,5 en Hanne van net 4 maanden. Sinds 1 juli 2010 werk ik voor de gemeente Leiden, op het stadhuis. Het is een mooie plek, midden in de Leidse Politiek. Ik ben contractmanager voor de dienstverleningsovereenkomst met Servicepunt71. Servicepunt71 is de shared service organisatie op het gebied van bedrijfsvoering tussen de gemeenten Oegstgeest, Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude. Vóór gemeente Leiden was ik manager Inkoop bij UWV in Amsterdam.  Ik ben ambitieus, wil altijd meer en beter en zie eigenlijk overal mogelijkheden en kansen. Ik heb mijn strepen verdiend in het bedrijfsleven en bij (semi) publieke organisaties. Door een mix aan ervaringen opereer ik goed in complexe, vaak relationele, situaties waarbij ik snel de belangen doorzie en deze op een niet bedreigende wijze bespreekbaar maak.

Naast mijn werkbare bestaan zing ik graag. Je kunt me weleens gezien hebben op de vele podia die Leiden rijk is.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Zoals ik al zei, zie ik overal mogelijkheden en kansen. Heb talloze ideeën en inmiddels ook talloze webadressen vastgelegd, Ik heb een doos vol met ‘daar moet ik ooit nog wat mee doen’. Maar nu de stap om het ook daadwerkelijk te doen. Ik vind het lastig om mijn ideeën te delen en de juiste mensen aan mij te binden.

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

Mijn eerste baantje: dat was in een delicatessenwinkel in de Kempenaerstraat in Oegstgeest. Het zit er nu niet meer en ik weet ook niet meer hoe het heet. Wat ik nog wel weet is dat het heel hard werken was! De ouderwetse ‘kruidenier’ was veeleisend en oh wee als ik de korstjes van de plakjes kaas afsneed vóór het wegen’. Door het stapelen van kratten melk boven mijn hoofd heb ik een peesontsteking in mijn schouder opgelopen. Daar geniet ik nog altijd van…

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

Mijn favoriete boek is ‘de dochter van Isfahan’ van de schrijver Anita Amirrezvani. Een prachtig roman over een meisje in Iran in de 17e eeuw. Het boek is zo mooi geschreven dat als je hem openslaat, de geuren en kleuren van het oude Perzië tot leven komen. Ik heb het boek al heel vaak cadeau gedaan en ik heb, met respect naar boeken zoals de vliegeraar’ etc, nooit meer zo’n mooi boek gelezen.

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

Schateiland. Schateiland is een trainingsbureau dat zich richt op teamontwikkeling. Hun manier van trainen en de inhoud van de programma’s zijn ‘écht raak’. Ik heb ze nu een aantal keer ingeschakeld en aangeraden, ze hebben mij nog nooit teleurgesteld.

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Leiden is een heerlijke stad. Ik mocht een jaar penningmeester van Stadslab zijn en ben in dat jaar heel wat mensen tegengekomen die niet alleen de stad een warm hart toe dragen maar ook bereid zijn om zich er vol voor in te zetten.

Ik hou van Leiden en vooral de evenementen die in de stad georganiseerd worden. Ik noem bijvoorbeeld de Lakenfeesten met de Peurbakkentocht, Leiden Culinair, de Leidse Jazzweek, het ‘verrassend winkelweekend’ met iedere keer een ander thema, Koninginnedag op de Koornbeursbrug, de Gouden Pet en uiteraard drrrrrie oktober. Dit zijn allemaal mooie en grote evenementen die van absolute waarde zijn voor de stad. Omdat ik inmiddels moeder van 2 ben, zou ik graag zien dat er meer wordt gedaan voor de hele kleintjes onder ons. Een verdere uitbreiding van het kinderplein en de nostalgische kermis tijdens de Lakenfeesten bijvoorbeeld.

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

In één van de laatste aflevering van de beste Singer Songwriter van Nederland zei Tjeerd Oosterhuis tegen één van de kandidaten die het lastig vindt om samenwerking te zoeken met andere muzikanten, ‘als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen’. Hij heeft gelijk en daarom stel ik mij als doel om in de komende 12 maanden mijn beste idee uit te werken en de samenwerking te zoeken met de juiste mensen. Het splinterview van SPLNTR kan mij hierbij helpen. Ik ben op zoek naar iemand die mij kan helpen met het programmeren en opzetten van  een web-based simulatiespel.

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Ik wil de lezers vertellen over tenpages.com en in het bijzonder het boek van Sander van Leeuwen ‘liever geen applaus voor ik leef’. Tenpages is een crowdfunding instrument waar jong schrijftalent zijn droom kan waarmaken. Sander van Leeuwen is een Leidenaar die zijn passie voor het schrijven volgt. Ik hou daarvan. Ik roep de lezers  op om aandeelhouder te worden en Sander hiermee te ondersteunen.

http://www.tenpages.com/sander_van_leeuwen

9 _ Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Marieke van Maanen. één van de eigenaren van Schateiland. Omdat Marieke leuk is, het heel goed doet met Schateiland en ook nog tijd maakt om met haar drie dochters touwtje te springen in onze straat.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

Ik heb veel met aanbestedingsjuristen gewerkt. Een enkeling denkt mee en adviseert over de mogelijkheden. Het merendeel wijst je op de onmogelijkheden van de wet en houdt het daarbij. Wat mij betreft mogen advocaten en juristen meer meedenken met de klant en oplossingen aanbieden die misschien niet 1,2,3 voor de hand liggen.