Naam: Aad van der Luit
Leeftijd: 67 jaar
Woonplaats: Leiden
Burgerlijke staat: gehuwd

Bedrijf/beroep: Luit en Duidelijk; voor organisatie, advies en conflictbemiddeling; de sleutel tot succes!
Werkplaats: kantoor aan huis

E-mail: aluit@xs4all.nl
Facebook: Facebook/aad.vanderluit

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Mijn bezigheden bestaan zakelijk uit: het ondersteunen, adviseren van bedrijven, bij onder andere de interne organisatie, bemiddelen bij conflicten van uiteenlopende aard en het organiseren van evenementen voor particulieren, bedrijven en de overheid. Ik zit ruim 7 jaar in de gemeenteraad van Leiden voor D66. Schrijf wekelijks een column ‘Luit en Duidelijk’ voor Telegraaf Media Nederland en ben extern Assessor proeven van bekwaamheid ROC landelijk.

Onbezoldigd zet ik mij in voor onder andere: het Ronald McDonaldhuis, Het Willem Alexander Kinderfonds, Klankbordgroep Sport en Bewegen van het ROC Leiden, de Richard Krajicek Foundation, Vrijwilligers organisatie Idoe en de voedselbank.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Mijn slechte eigenschap(pen): Ik werk het liefst alleen en probeer alles zelf te doen. Door mijn direct reageren schrik ik soms, onbedoeld, mensen af.

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

Mijn 1e geld: Verdiende ik als 10 jarige door de verkoop van zogenaamde sigaren die in het riet langs de slootkant groeien. Ik plukte ze maakte daar bosjes van en ging er mee langs de deuren.

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

Kunst in de meest uiteenlopende zin heeft altijd mijn belangstelling. Ik vind het mooi of niet, waarmee ik bedoel het pakt me of ik loop er aan voorbij. Een voorbeeld: ik liep 25 jaar geleden door de Spiegelstraat in Amsterdam en zag daar naar achteraf bleek twee  magisch realistische schilderijen van Hans Kanters. Ik vond ze briljant en wist mijn echtgenote ook te enthousiasmeren en we besloten samen tot de aankoop. Ik naar binnen, mijn echtgenote wenste mij succes en ging naar een andere zaak. Toen ik dolgelukkig met de twee schilderijen onder mijn arm naar haar toeliep zei ik ‘geweldig wat mooi er is echter één nadeel we kunnen de komende twee jaar niet op vakantie!’ Nooit geen spijt van gehad, ik geniet er nog dagelijks van!

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

Een goed bedrijf/onderneming: Ik ben gecharmeerd van bedrijven die service verlenen, je als klant het gevoel geven dat je welkom bent en de tijd voor je nemen. CSN automatisering aan de Rooseveltstraat 18x is zo’n voorbeeld. Vier jaar geleden hebben ze mij een PC geleverd en na vier jaar kan ik er nog steeds terecht met vragen. Ze nemen de tijd om uit te leggen wat je het beste kunt doen of ze komen langs. Datzelfde geldt voor Hifi Overgaauw aan de Breestraat. Ook mag restaurant ‘de Gapende Eter’ aan het Rapenburg niet ontbreken in dit rijtje: geweldige eten, vriendelijk, ter zake kundig en beschaafd personeel, die er voor zorgen dat je echt een avondje uit bent!

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Wat is goed/slecht aan Leiden: Ik vind leiden geweldig, het heeft zoveel te bieden: Cultuur, prachtige grachten, singels, musea, grote diversiteit aan inwoners. Ik betreur het dat er niet meer saamhorigheid is. Daar wordt misbruik van gemaakt door allerlei slimme/sluwe vogels die ‘aan komen vliegen’ en al snel door hebben dat als je in Leiden schreeuwt en brult je op kort termijn een eigen boom hebt om in te gaan zitten. Dat er al jaren andere vogels in de boom gehuisvest zijn, een kniesoor die daar op let, zeker niet de plaatselijke overheid. Ik zou graag zien dat er meer ambtenaren affiniteit met Leiden hebben en gaan voor het belang van Leiden. Dat hun baan meer inhoudt dan alleen het salarisstrookje!

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

Dat ik nog steeds mensen om mij heen heb die mij een paracetamol geven wanneer dat nodig is. Dat ik met mijn vrienden in goede gezondheid van het leven mag genieten. Dat mijn echtgenote Marjo en onze zoon Joost lekker in hun vel mogen zitten en gelukkig zijn.

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Ik zou aan de lezers mee willen geven: ‘Rust is je redding’ en het is pas echt crises als je dorst hebt en er is niets te drinken! Mocht u iemand nodig hebben op het gebied van organisatie , advies in de meest ruime zin van het woord of bij conflictbemiddeling neem gerust vrijblijvend contact met Luit en Duidelijk, de sleutel tot succes 06-22978933.

9 _ Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Ik zou mijn goede vriend Menno Smitsloo willen aandragen. Zijn inzet en betrokkenheid bij en voor het Leidse wordt niet door iedereen op de juiste waarde geschat.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

Het is jammer genoeg een noodzakelijk kwaad  Als ze een proces voor je winnen zijn ze goed. Als ze verliezen zijn het sukkels. En dat ligt vaak erg dicht bij elkaar. Mijn opa zei altijd; ‘Advocaten Adam, jij trekt aan de horens van een koe de tegenpartij aan de staart en de advocaat maar melken!