Naam: Sheila Lever
Leeftijd: 58
Woonplaats: Leiden
Burgerlijke staat: gehuwd, drie kinderen

Bedrijf/beroep: actrice, regisseur en artistiek/ zakelijk leider Het Plantsoentheater
Werkplaats: Leiden en regio

Website: www.plantsoentheater.nl
Twitter
Twitter/plantsoentheatr
FacebookFacebook/SheilaLever
FacebookFacebook/Theatherhuis Het Plantsoen

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Ik werk als freelance actrice sinds 1984 voor theater, film, tv. En sinds 2003 run ik mijn eigen ‘Theaterhuis het Plantsoentheater’, gelegen op één van de mooiste plekken in de stad Leiden, in een prachtig pand aan het Plantsoen. Ik voel het als een noodzaak om datgene wat ik me afvraag, onderzoek of om mij heen signaleer te vatten in een verhaal dat ik graag met andere theatermakers uitwerk in de vorm van een toneelstuk. De inspiratie haal ik, hoe clichématig dat ook klinkt, van de straat.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Vind ik totaal niet interessant om bij stil te staan. Ik ga uit van mijn eigen kracht, intuïtie en talent. En dat ik daarom eigenwijs kan zijn…………..ja dat is dan maar zo. Is dat een slechte eigenschap?

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

1e baantje. Mijn eerste baantje kreeg ik als 15 jarige middelbare scholier achter de inpaktafel bij Miss Etam in Leiden op de zaterdag van 8.00 uur- 17.00 uur. Binnen twee weken was ik gepromoveerd tot 1e verkoopster van de herenafdeling. Ik zorgde voor een omzetverhoging op deze afdeling omdat ik ‘eerlijk’ mijn mening gaf als iemand mij vroeg of de das wel paste bij het overhemd. Vervolgens zocht ik dan iets uit voor de desbetreffende klant die dan tevreden en met meer dan ie van plan was te kopen, bij de kassa  kwam afrekenen. Mijn promotie werd mij niet in dank afgenomen door collega’s  die mij als concurrent gingen zien en behandelen. Ik begreep er in mijn onschuld helemaal niets van. Wat had ik verkeerd gedaan? Maar wat ik eraan over heb gehouden is dat ik niet pas in een werksfeer waarin een hiërachische manier van werken heerst. Ik gedij het best in een team waarin iedereen zijn expertise inbrengt om tot een goed geslaagd project te kunnen komen.

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

De meest indringende, mooie en fascinerendste film die mij diep raakt en die me na de honderdste keer nog steeds ontroert is : ‘Una Giornata Particolare’, een Italiaanse speelfilm uit 1977 onder regie van Ettore Scola. Achtergrond van de film is het bezoek dat Adolf Hitler brengt in mei 1939 aan zijn Italiaanse bondgenoot Benito Mussolini. Met in de hoofdrollen Sophia Loren en Marcello Mastroianni. Deze film laat de waanzin van het fascisme zien. Ook een verhaal over de eenzaamheid en de liefde tussen twee mensen, die gevangen zitten in de tijd. In mijn huis heb ik wandschilderingen laten maken die vier scènes uit deze film verbeelden.

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

L’Italian BAR di Bocconi in de Burgsteeg. De lekkerste Italiaanse cappuccino zoals ie hoort te zijn. Ik zit er bijna iedere zaterdag als ik rondje Leidse Markt loop en dan zit je daar even helemaal tussen de Italiaanse bezoekers met bambini’s in de heerlijke Italiaanse sfeer midden in de stad Leiden. Dan neem ik de overheerlijke bruchetta’s en de Mortadella mee naar huis. Het wordt gerund door Italianen, die uit verschillende delen van Italia komen en elkaar in Nederland hebben ontmoet. De eigenaresse is Marsha en werkt heel hard. Ik heb er bewondering voor dat je in een ander land in een vrij korte tijd zo’n succesvol bedrijfje hebt kunnen opzetten.Ik hou van Italië; het temperament, de keuken, het gevoel voor design en………..de films, de dramatiek en………………de heerlijke koffie! En dat vind je dus ook gewoon in Leiden!

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Ik ken Leiden al vanaf mijn 5e jaar. Ik heb er op school gezeten, mijn eerste baantjes gehad, mijn sport bedreven, gestudeerd, op kamers gewoond, mijn eerste kind gekregen, even weg geweest en weer teruggekomen en nu mijn Plantsoentheater gevestigd. De kleinschaligheid van Leiden is fijn. Leiden heeft een eigen sfeer en ik vind het heerlijk om op zondagochtend een wandeling door de stad te maken. De markt ligt leuk centraal en is gezellig. Leiden heeft veel cultureel erfgoed en de grachten zijn mooi.

Wat er moet veranderen? Er zou naar mijn idee meer aandacht moeten gaan komen voor kleinschalige, kwalitatief goede initiatieven op het gebied van winkeltjes en horecatentjes van ontwerpers van kleding, schoenen, design etc. Vanaf het station moet het er écht beter gaan uitzien. Leuke winkels, afgewisseld met aparte lunchtentjes met een menukaart met  gezonde gerechten en eerlijk voedsel., zodat je zin krijgt om Leiden verder in te gaan. Misschien ietsje duurder maar smaakvoller, en met meer passie bereidt,  interessanter en kwalitatief beter. En ………….ophouden met Leiden steeds te meten aan Amsterdam, maar uitgaan van de eigenheid en de kracht van Leiden en haar bewoners zelf, want we hebben genoeg in huis!

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

Een ‘Vrienden van’ het Plantsoentheater oprichten om onze theaterplannen voor de nabije toekomst veilig te stellen. We hebben een aardig publiek opgebouwd dat van kleinschalig, professioneel en kwalitatief theater houdt en weten zeker dat er veel meer mensen in Leiden zijn, die hiervan zouden willen en kunnen genieten. Ik kan daarbij de (vrijwillige) hulp gebruiken  van iemand, die expertise heeft op dit gebied. Iemand die  mij helpt met het opzetten en uitvoeren ervan totdat we het gewenste aantal vrienden hebben bereikt en Het Plantsoentheater nog even door kan met het ontwikkelen en uitwerken van de vele stukken die nog gemaakt moeten worden  in de toekomst.

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Als je van kleinschaligheid, kwaliteit en sfeer houdt of eens een besloten theateravond wilt genieten met je kantoor, bedrijf, je jaarclub, je bestuur, je familie, of vrienden? Dan is Theaterhuis het Plantsoentheater misschien iets voor jou. Mocht je op de hoogte gehouden willen worden van wat er zoal in Theaterhuis plaatsvindt en mogelijk is dan kun je je aanmelden via onze website: www.plantsoentheater.nl of stuur een mailtje naar info@plantsoentheater.nl.

9 _ Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Ik zou Nicole Carvajal willen aandragen. Zij werkt als zelfstandig beeldend kunstenaar in Leiden in de Merenwijk. Ik heb haar leren kennen tijdens de Kunstroute 2012, waarbij werk van haar in mijn theaterhuis tentoongesteld werd. Van origine een Chileense kunstenares, die al 25 jaar in Leiden woont en haar atelier thuis heeft. Behalve dat ik haar werk, waarin haar Chileense achtergrond opvalt, heel bijzonder vind is zij een kunstenares in hart en nieren die ook haar ondernemende kant goed weet te versmelten met haar artistieke kant. Haar werk is o.a. ook gekocht door de Lakenhal. Binnenkort exposeert zij in Galerie ‘Le Petit Port’ in de Herenstraat.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

Je zal er maar mee getrouwd zijn! 🙂