Naam: Daaf Sloos
Leeftijd: 28
Woonplaats: Leiden
Burgerlijke staat: Ongehuwd

Bedrijf/beroep: Coördinator/eigenaar van Stichting De Leidse Rederij
Werkplaats: Havenkantoor aan de Apothekersdijk no. 5, Leiden

Website: www.leidserederij.nl
Facebook: Facebook/david.sloos

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Niets is ons te gek! In een paar woorden een introductie van mijzelf en daarmee de omschrijving van ´Stichting De Leidse Rederij´, waar ik een trots coördinator/eigenaar en natuurlijk schipper van ben. Stichting De Leidse Rederij is een vrijwilligersorganisatie van ruim vijftig enthousiaste schippers en scheepstechnici welke gasten van allerlei pluimage een leuke, ludieke en (ont)spannende rondvaart door Leiden e.o. bezorgen. Met veel plezier en professionaliteit verzorgen wij met onze tien scheepjes, die passen in het  historische stadsbeeld, op een originele manier bruiloften, familietochten, ouderdagen van studentenverenigingen, educatieve scholierenvaartjes en bedrijfsuitjes etc. etc.

Daarnaast verzorg ik met plezier een stukje coördinatie, organisatie en uitvoering in diverse sociale en culturele evenementen. Denk daarbij aan de inzet voor de Lichtjesparade, het drijfvuilvissen in de Leidse grachten,  de Peurbakkentocht, de intocht van Sinterklaas en Museumnacht Leiden tot het eendjes voeren met senioren op de Kagerplassen. Maar velen zullen mij ook kennen als ‘IJsmeester’ van de tijdelijke ijsbaan in de Nieuwe Rijn welke er dít jaar ook weer komt te liggen. Met vele Leidse organisaties en de vele vrijwilligers uit de rederij zorg ik dat er 17.000 kinderen (en volwassenen) blij en rozig thuiskomen na een paar uurtjes schaatsen op een unieke locatie.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking;graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Een vroegere wiskundeleraar zei vroeger altijd: ‘Doe nooit teveel tegelijk’. Tja… ondanks dat het bést een indrukwekkende leraar was, sla ik dát advies weleens in de wind. Dat is de andere kant van de medaille van een duizendpoot zoals Emile van Aelst (splinterview #19) mij omschreef…

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

Mijn geheugen laat me soms in de steek als het gaat om ‘1e-keer-onderwerpen’ en soms is dat ook helemaal niet zo erg… Maar als het om wijze lessen gaat denk ik altijd aan wat mijn compagnon Peter Labrujère ongeveer zes keer per dag zegt; ‘Zorg eerst dat je buurman te eten heeft‘, wat zich vrij vertaalt in ‘help eerst de anderen op weg en sluit daarna de rij en geef iedereen de hand’. Ondernemen doe en kan je niet alleen; je hebt de bedrijven, organisaties en zelfs concurrenten om je heen keihard nodig. Samen sta je sterk; soleren kan je echt vergeten in ons “dorp”.

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

Ik ben niet iemand die een uur naar een schilderij kijkt, drie uur gaat luisteren naar een muziekstuk of een avond uittrekt voor een film of boek. Ik ga dan veel liever (letterlijk) naar buiten en aanschouw bijvoorbeeld de Pieterskerkwijk als kunstwerk. De nauwe straatjes, historische kinderkopjes, de doorkijk naar het Rapenburg, de pittoreske winkeltjes en natuurlijk de waanzinnige Pieterskerk zelf. Zo’n kunstwerk leeft en verveelt nooit! Hetzelfde met de schilderachtige historische grachten en de groene singels waar ik – zelfs in m’n vrije tijd – doorheen vaar blijf ik zien als levend kunstwerk. Ik geef bezoekers en inwoners van Leiden altijd de volgende tip mee; ‘kijk eens omhoog wanneer je haastig door de stad heen fietst of loopt‘. Je blijft ontdekken…een tekening van Escher is er niets bij!

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

Er zijn legio bijzondere bedrijven/organisaties in Leiden te vinden. Denk eens aan alle hoogtechnologische bedrijven die op het Bio Science Park te vinden zijn; wat mij betreft is het Bio Science Park een ondergeschoven kindje in Leiden.De daar gevestigde hoogtechnologische bedrijven verdienen meer aandacht door de inwoners én gemeente.

Voor ondernemers die niet alleen ondernemen op basis van euro’s maar bovenal op gevoel en emotie heb ik groot respect. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ‘Brasserie Groep’ van ‘Bob en Johan’; deze mannen hebben op historische en ludieke locaties hun handen in het vuur gestoken en runnen daar waanzinnige horecagelegenheden op een bijzondere en gezellige manier. Bob en Johan heropenen eind maart de ‘Kaagsociëteit’ aan de prachtige Kagerplassen; gasten kunnen borrelen, dineren en feesten in een waanzinnig nautisch decor omringd door rust en water. Om in een dergelijke gelegenheid te gaan ondernemen: dát is lef hebben!

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Leiden is booming! De laatste vijf jaar heeft ons eigen historische stadje een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Ga voor de gein eens op zondagochtend rond een uur of 10 een rondje fietsen door de binnenstad; overal groepjes met toeristen van heinde en verre. En geef die toeristen/dagjesmensen eens ongelijk; vergelijk Leiden met een schoon en groen groot openluchttheater waar voor elk wat wils te doen en te zien is. Echter dát we met deze historische binnenstad goud in handen hebben realiseren de inwoners en ondernemers in Leiden zich veel en veel te weinig. De verbanden die we tussen inwoners, gemeente en ondernemers nodig hebben worden meer en meer gesloten maar vooralsnog staat het allemaal in de kinderschoenen. Kom op jongens; ‘Ontdek Leiden!

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

De komende periode staat voor ons in het teken van het bidden voor goed weer maar bovenal het draaiend krijgen van ons nieuwe Havenkantoor aan de Apothekersdijk. De wens om een heus Havenkantoor te krijgen was erg groot en na een lange zoektocht zijn we neergestreken op de Apothekersdijk no. 5; een pleisterplaats voor schippers, gasten en een nieuwe blik op de Leidse grachten is geboren. Wij nodigen álle Leidse ondernemers uit om een keer een kop koffie te komen drinken aldaar om van gedachten te wisselen over hoe we met elkaar Leiden verder kunnen gaan/laten ontdekken.

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Tja… Ga er eens op uit; doe boodschappen bij de lokale winkelier, drink een borreltje in ‘De Grote Beer’ tijdens Jazz on Sunday, kijk vanaf een terrasboot naar de talloze boten in de Nieuwe Rijn, eet een ijsje in het Van der Werffpark, sta op 3-oktober eens belachelijk vroeg op om naar de Reveille te gaan, haal eens een visje op de Leidse markt, slee bij sneeuw eens van de heuvel bij het Ankerpark, loop eens de gedichtenroute door de binnenstad, flaneer een keer op de Hooglandse Kerkgracht en boek eens een gezellige boottocht met een onvervalste Leidse cursus op www.leidserederij.nl.

Kortom; ‘Ontdek Leiden!

9. Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Voor ondernemers met een (familie)hart voor de zaak heb ik respect, ook lol hebben en het “verstaan” van je vak is een groot goed. Lisbeth Tijssen van Tijssen Watersport aan de Baanderij in Leiderdorp is zo’n ondernemer die al deze facetten  van nature beheerst. Tijssen Watersport is als een huiskamer voor de watersporter; of je nou een professioneel zeiler, een reder, een roeier, een rosésloepschipper bent of alleen als cadeautje een hoosvaatje wilt kopen voor je neefje die start met zeillessen in een Optimist ben je hier aan het goede adres.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

Wanneer je een advocaat nodig hebt is er iets loos; een geschil, scheiding of erfenis. Geen positieve onderwerpen en een advocaat is daarbij een noodzakelijk kwaad! Maar wanneer je in de positie komt dát je een advocaat nodig hebt dan ben je blij dat ze er zijn; het (Nederlandse) juridische speelveld is zó ingewikkeld dat het handig is dat er nog steeds hordes jongens & meisjes 7 dagen per week de rechtenfaculteit in het Kamerlingh Onnes Gebouw bestormen.

Verder, inderdaad, lekker met slagroom (aldus míjn ‘Oma Leiden’)!