Naam: Thijs Hemmes
Leeftijd: 40
Woonplaats: Leiden
Burgerlijke staat: getrouwd, 2 jongens (8 en 10)

Bedrijf/beroep: belastingadviseur/partner bij HBK belastingadviseurs & accountants
Werkplaats: Leiderdorp

Website: www.hbk.eu
Linkedin: LinkedIn/Thijs-Hemmes 
Twitter: Twitter/ThijsHemmes 
Facebook: Facebook/Thijs.Hemmes

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Tja, lastig om in een zin te vatten wie je bent. Enfin, dan maar steekwoorden: Leienaar, vader, fiscalist, netwerker, scherp, doener, extreem doelgericht, maar wel een groot liefhebber van mensen.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Veel te snel willen schakelen en niet doorhebben dat dat mensen choqueert of afkerig maakt.

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

Ha! Leuk, dan maar mijn eerste geld. Samen met mijn tweelingzusje Lot op zoek naar slakken. We kregen 10 cent per stuk van onze moeder als we ze uit de tuin haalden. Nadat we een emmer met 300 stuks brachten werd de prijs drastisch verlaagd naar 1 cent per stuk!

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

Waar ik redelijk in op kan gaan is zowel aardewerk uit de Art Deco periode (heerlijk om beet te houden en te voelen/kijken), als schilderijen met letterlijk diepgang. Geweldig om in dikke pâte uitgevoerde schilderijen te kijken, kan me echt in vervoering brengen. (Tip: http://www.art-tron.com)

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

Dsign Marking, net om de hoek in Wassenaar. Ze zijn daar geweldig in staat om een idee te vertalen naar vormgeving die je eigen idee overtreft. Heeft ons bedrijf in dat opzicht zeker verder gebracht.

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Wat echt goed is aan Leiden zijn veelal haar bewoners. Heel veel mensen bezitten de gave buiten de hokjes te denken en ideeën te realiseren, zonder überhaupt notie te nemen van de mogelijke hokjes. Denk aan Stadslab, maar ook aan de inzet en kunde waarmee bijvoorbeeld de vrijwilligers Leiden Culinair ieder jaar realiseren. Slecht in dat kader is dat er vanuit de (semi-)overheid veelal geen actief beleid is en soms zelfs het tegenovergestelde. Gelukkig zijn ook daar mensen te vinden, die graag de stad verder helpen, maar wat zou we toch veel kunnen bereiken als dat vaker de mentaliteit was, in plaats van schatkist bewaren.

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

Mijn voornaamste doel voor de komende 12 maanden, los van het zakelijke, is het nieuwe pand voor Hospice Issoria te realiseren. Iedereen kan daarbij helpen! Graag zelfs! Ook dit is weer zo’n typisch Leids initiatief, waarbij een paar zeer betrokken mensen tot geweldige dingen in staat zijn. Als we nu die inspiratie weten te koppelen aan de betrokkenheid van ‘ons’ Leienaars, dan kunnen we het onmogelijke bereiken.

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Ja, met het bovenstaande in het achterhoofd: ga naar: https://www.facebook.com/VriendenVanIssoria en kijk of je ons en dus de stad kunt helpen met dit grootse plan. Alle hulp is meer dan welkom.

9 _ Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Rens Heruer. Een hele simpele keuze. Rens is een begenadigd (Leids uiteraard) verhalenverteller en alleen daarom al altijd leuk om te zien of in dit geval te lezen.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

Advocaten zijn er in allerlei kwaliteiten. Grofweg 60% niet echt goed en 40% geweldig. Daarbinnen heb ik vanwege mijn vakgebied gelukkig de keuze en zal er dus ook vaak op staan in adviestrajecten mee te beslissen met onze klanten met welke advocaat we samen optrekken. Die keuze kan bepalen of bijvoorbeeld een verkoop van een bedrijf geslaagd is of 3 jaar later in je gezicht ontploft.