Naam: Caspar Kienjet
Leeftijd: 27
Woonplaats: Leiden
Burgerlijke staat: relatie

Bedrijf/beroep: eigenaar HERRING/HERRING Ruimtelijk Ontwerp
Werkplaats: Leiden

Website: herringherring.tumblr.com
Linkedin: LinkedIn/caspar-kienjet
Facebook: Facebook/Herring-Herring

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Een half jaar na mijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam ben ik gestart met mijn eigen bedrijf HERRING/HERRING. Naast interieur -en productontwerp in opdracht ben ik onder andere bezig met eigen meubelcollecties en decorontwerp. Ik vind het leuk om werk te creëren op het grensgebied tussen kunst en ruimtelijke vormgeving. Dit in combinatie met het gebruik van tweedehands materiaal geeft een ontwerp iets unieks en karakteristieks.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Ik kan af en toe wat nonchalant overkomen. Dit zie je uiteraard niet terug in mijn projecten.

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

Waarom kiezen als ik ook over al deze onderwerpen kort iets kan vertellen:

1e aankoop; Transportfiets uit 1900. Mijn werkplaats bevindt zich in het centrum van Leiden. Een fiets met veel ‘laadruimte’ is vaak praktischer dan een auto.
1e baan(tje); Bij de Keurslager in Rijnsburg. En als eerste opdracht heb ik een kastje gemaakt waar olijfolie in kan worden gepresenteerd voor Bocconi, een Italiaans winkeltje in de Leidse binnenstad.
1e wijze les; Dat was uiteraard op de kunstacademie. “Kill your darlings” Soms ben je tijdens het ontwerpen gaan ‘houden’ van een bepaald element en je ontwerp. Het is dan moeilijk om dat element te schrappen, maar uiteindelijk leidt het je naar een beter eindresultaat.
1e prestatie van formaat; Op een borrel in Brasserie Park in Leiderdorp heb ik de eigenaar erop gewezen dat zijn restaurant wel ‘een likje verf’ kon gebruiken. Een week later belde hij mij op of ik een ontwerpvoorstel kon doen voor een nieuw interieur. Na Park ben ik nu ook voor hem bezig bij de Kaagsociëteit.
1e zoen; Was in de brugklas met een meisje die een jaar ouder was.
1e geld; Ik heb ooit een logo ontworpen voor een bekende, waarvoor ik precies het bedrag vroeg wat een nieuwe snowboardbroek kostte die ik wilde.

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

Wat ik altijd indrukwekkend heb gevonden is Cabaret Voltaire. Cabaret Voltaire werd opgericht begin vorige eeuw in Zwitserland door kunstenaars en moest een soort open podium vormen waar creatieven en artiesten maandelijks hun werk konden vertonen. Dit wordt gezien als het begin van de kunststroming dadaïsme. Sinds afgelopen zomer ben ik elke maand soortgelijke avonden aan het organiseren in Leiden. Iedere artiest krijgt een half uur om zijn of haar werk te vertonen. Iedere eerste zondag van de maand bij café Pettersson (http://www.facebook.com/cabaretvoltaireopzondag).

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

RAP Architectuurcentrum is een goed bedrijf/stichting. Ze bieden een mooi perspectief over wat er in en om Leiden gebeurt op architectonisch vlak. Ook organiseren ze leuke activiteiten en lezingen en zetten ze zich in voor jong talent.

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Leiden heeft de intimiteit van een dorp maar durft wel groot te ondernemen. Wat ik slecht vind is de omgang met leegstand. Daar zit veel meer potentie in.

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

Ik wil meer doen in de publieke ruimte door bijvoorbeeld het benutten van lege panden in de stad. De gemeente en projectontwikkelaars zouden daarbij meer lef moeten tonen.

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Als je mijn werkzaamheden en projecten wil volgen, ‘like’ dan mijn Facebook-pagina van HERRING/HERRING:

Zin in een cultureel feestje? ‘Like’ dan de Facebook-pagina van Cabaret Voltaire:

9 _ Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Jaap van Ulden. Hij is zelfstandig meubelmaker en timmerman en ik werk veel met hem samen.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

Ik heb ooit een ontwerp gemaakt voor een enorme archiefkast voor een advocatenkantoor in Den Haag. Dat project ging niet door. Zegt dat genoeg?