Naam: Hans Bonte
Leeftijd: Op het moment van antwoorden nog 52
Woonplaats: Rijnsburg (valt onder Leiden e.o.)
Burgerlijke staat: gelukkig getrouwd

Bedrijf/beroep: Ik geef schildercursus, workshops en schilder portretten
Werkplaats: Haagweg 4 BG, Leiden

Website: www.bontemotief.nl
Facebook: Facebook/Hans.Bonte

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Ik ben getrouwd met Marielle van Delft (splinterview #9). We hebben samen 2 kinderen, Pieter en Fleur, en we wonen in Rijnsburg. Ik ben aan het verhuizen naar de begane grond van de Haagweg, waar ik ga werken. Ik geef daar schildercursussen en workshops. In februari 2013 starten de kinderworkshops en kinderpartijtjes, waarbij het de bedoeling is dat kinderen een echt gaaf schilderij maken en zich kunstenaar voelen. Verder schilder ik natuurlijk veel portretten, waarvan de meeste in opdracht.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Voor mijn enige slechte eigenschap hebben ze in Spanje een heel mooi woord. Het woord mañana, dat beschrijft in het kort wat je mijn slechte eigenschap zou kunnen noemen. Ik ben er wel heel goed in. Daar hebben Spanjaarden ook een mooi woord voor namelijk magnifico. Dus magnifico mañana .. .. ..

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

Niet echt een keuze voor één van de onderwerpen, maar ik vind dat een eerste keer bijzonder wordt als je zelfs jaren later wenst dat je het eerste keer beleven ervan over zou mogen doen. Dat gevoel heb ik het sterkst na het lezen van ‘American Psycho’ van Brett Eaton Ellis. Ik ben zelfs jaloers op mensen die dit boek nog niet gelezen hebben. Het is geschreven in 1991 en werd door de oorspronkelijke uitgever van de schrijver geweigerd om te publiceren. Het is een zeer controversiële roman. Het verhaal wordt beleefd door de ogen van Patrick Bateman, en is in 2000 uitgebracht als film. Indien je verder kijkt dan het geweld in het boek dan zie je een leegte en een totaal gebrek aan zin in het leven. Er wordt door Bateman getracht deze leegte op te vullen door het uitgeven van enorme hoeveelheden geld en het begaan van redelijk heftige geweldsmisdrijven. Het boek kan gelezen worden als een zwarte komedie en een satire op de yuppie-lifestyle ten tijde van president Reagan.

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

Niet moeilijk te kiezen, ‘Sigur Ros‘ een IJslandse band die geweldige muziek maakt. Met geen enkele groep te vergelijken. Een paar jaar geleden op Lowlands vielen mensen huilend in elkaars armen van ontroering. Niet echt feestmuziek, maar een absolute aanrader om eens echt naar te gaan luisteren.

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

Ik vind het wel leuk om Rondvaart Leiden de 3 Geuzen (www.rondvaartleiden.nl) te noemen van Jack Geerlings en Marcel Kolder. Ze varen met sloepen door Leiden e.o. en je kan ze boeken voor bedrijfsuitjes, familiefeestjes en al dat soort dingen. Het leuke is dat je ze voor alles kan bellen en dat ze overal een leuke oplossing voor vinden. Klantgerichtheid zoals je het wilt. Eén van de leukste bedrijven van Leiden.

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Wat ik grappig vind is de verkeerssituatie in de Breestraat. De Mooiste straat van Leiden is ooit autovrij gemaakt, wat op zich een leuke gedachte is. De grap is dat er wel lijn-bussen voluit doorheen racen. Ik probeer er wel eens doorheen te fietsen met 3 grote canvassen op mijn stuur. Ben dan altijd blij dat ik er heel doorheen gekomen ben.

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

Mijn voornaamste doel voor dit jaar is dat ik me helemaal kan richten op het maken van hele gave portretten en het geven van hele leuke en leerzame cursussen en workshops.

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Een van de redenen van mijn verhuizing is dat ik bereikbaar en zichtbaar wil zijn in de stad met mijn werk. Dus mijn vraag aan iedereen is: kom eens langs op de Haagweg. Het zou leuk zijn als mensen ook spontaan binnenkomen.

9 _ Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Ik denk dat Jennefer Verbeek van de stichting Peen en Ui een heel leuk splinterview zou kunnen geven. De Open Makers, waar ik deel van uit maak op de Aalmarkt, valt onder Peen en Ui en zij doen geweldige dingen in Leiden. Daar kan zij denk ik heel veel over vertellen. Dankzij de Open Makers heb ik mijn start als portretschilder kunnen maken. Joke Schoneveld www.jokeschoneveld.nl bijvoorbeeld zit nu bij de open makers op de Aalmarkt en het is altijd leuk daar even te gaan kijken.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

Ik vind het altijd bijzonder dat de mate van ernstigheid van het delict evenredig opgaat met de bekendheid van de advocaat. Ik vraag me dan af, wie belt wie?