Naam: Koen Brakenhoff
Leeftijd: 33
Woonplaats: Leiden
Burgerlijke staat: getrouwd met Geert

Bedrijf/beroep: hoofd publiek Mauritshuis
Werkplaats: Den Haag

Website: www.mauritshuis.nl
Linkedin: LinkedIn/koenbrakenhoff
Twitter: Twitter/KoenBrakenhoff

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

In het dagelijks (soms ook avondlijks) leven ben ik hoofd publiek bij Het Mauritshuis in Den Haag. Een nieuwe rol die ik vanaf 1 januari 2013 op mij neem. Ik ga mij richten op zowel marketing als horeca/verhuur. De heropening in 2014 wordt mijn grote project.

Tot voor kort was ik hoofd marketing bij Stadspodia Leiden. Daarnaast zet ik mij vrijwillig in voor de stad Leiden als voorzitter van Open Monumentendagen en de programmaraad van Unity fm.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Ongelimiteerd enthousiasme houdt me soms iets te veel van de straat.

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

Direct moet ik denken aan mijn stage (voor de Hotelschool) in Parijs. Op mijn eerste dag was de mededeling dat er over twee weken een belangrijke bijeenkomst met alle aangesloten hoteliers van Golden Tulip zou zijn waar de nieuwe marketingvisie voor het hele Franstalige gedeelte van de organisatie gepresenteerd zou worden. Dit plan was er nog niet en ik was in mijn eentje de afdeling marketing. En o ja, het was natuurlijk volledig in het Frans. Dit was mijn eerste keer echt in het diepe gegooid worden. Na twee weken keihard werken presenteerde ik met trots het resultaat. Pas bij de vragenronde ging ik de ‘fout’ in en beantwoorde de vraag ‘wat het zou gaan kosten’ met een antwoord dat ik geleerd had op straat in Parijs (iets in de trant van zoveel  ‘ballen’ in plaats van francs). Dit tot hilariteit van de aanwezigen.

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

Ehm jeetje. Waar te beginnen? Natuurlijk bij de Grote Bach. Voor mij is iedere woensdag #WoensdagBachdag. Ik zet mijn favoriete muziek van Bach dan op Twitter. Het allermooiste stuk? De cantate BWV 35, Geist und Seele wird verwirret, vanwege de mooie orgelsolo. Natuurlijk wel in de uitvoering van countertenor Andreas Scholl.

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

Burgy is een topbedrijf. Er wordt met zoveel liefde voor het vak gewerkt. Het vakmanschap spat er van af! Terecht zijn ze gekozen tot het beste leerbedrijf van het jaar. Maar ze nemen ook hun rol in het steunen van Leidse initiatieven, zoals het inpakken van de Burcht als enorme verjaardagstaart tijdens de jubileumeditie van de Open Monumentendagen Leiden afgelopen jaar.

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Leiden maakt op dit moment, sociaal gezien, een interessante verandering door. Er is meer ruimte gekomen voor creativiteit en initiatief in de stad. Dit zie je onder andere aan Stadslab maar ook hoe de gemeente bepaalde projecten oppakt.

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

Ik denk dat het de komende jaren enorm belangrijk wordt dat de stad Leiden en de universiteit elkaar gaan vinden. Te vaak gebeuren zaken niet in gezamenlijkheid. Ik zou best eens een kopje koffie willen drinken met de heren Stolker (de nieuwe rector magnificus) en Lenferink.

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Dat we in Leiden op dit moment bezig zijn met het aanleggen van het langste, mooiste en spannendste park van Nederland; het Singelpark. 6,3 km stadspark rondom het historisch centrum van Leiden. Ik wil iedereen oproepen om zijn beste kunnen en energie in te zetten om van dit project een megasucces te maken!

9 _ Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Mijn opvolger als voorzitter van Stadslab Leiden: Thijs Hemmes. Thijs is onlangs verkozen tot machtigste man van Leiden. Maar vooral omdat hij zijn netwerk en tijd op een geweldige manier inzet voor de stad.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

De beste advocaat is die van Zwarte Kip. Met zelfgeslagen slagroom. (citaat van mijn grootmoeder).