Een kunstkenner vertelde mij ooit dat de beste kunst/kunstenaar, de kunst(enaar) is die de tijdgeest van dat moment het beste weergeeft.

Welke kunst is dat vandaag de dag en door welke kunstenaar wordt die kunst gemaakt? Het antwoord op deze vragen moet ik natuurlijk schuldig blijven, maar ik stuitte enige tijd geleden wel op een werk dat voor mij de huidige (economische en ethische) situatie bijzonder goed weergeeft.

Een geweldige foto van Dirk Scheringa (oprichter van DSB Bank N.V.) en Gerrit Zalm (voormalig minister van Financiën, voormalig financieel directeur van DSB Bank en tegenwoordig voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO Bank), uitbundig lachend, welk gelach met de wetenschap van vandaag de dag een andere ondertoon krijgt. Enfin, oordeel zelf.

Scheringa; Zalm
De door SPLNTR gekochte foto is afgedrukt op dibond en voorzien van een epoxy finish. De afmetingen van het werk zijn 60cm x 40cm.  De foto is nummer 1 uit een oplage van 5, handgesigneerd en genummerd door de maker, Peter Boer. (© Peter Boer)

De fotograaf
Deze top foto is in 2008 gemaakt door de bekende Nederlandse fotograaf, Peter Boer.  Al sinds de jaren ’90 staan de foto’s van Peter Boer in grote kranten en magazines als ‘Het Parool’, FEM Business’, ‘Nieuwe Revu’ en ‘het Financieele Dagblad’. Peter draait al vele jaren mee op het hoogste niveau en won in 1993 de prestigieuze fotografieprijs de Zilveren Camera. Hij won deze prijs met een foto genomen in Noord Ierland, Belfast, van een zesjarige jongen op de begrafenis van zijn vader. Klik hier voor de website van Peter Boer. De foto waarmee hij de Zilveren Camera won, is hier ook te vinden.

Naast het feit dat ik het een geweldig beeld vind, heeft dit werk voor SPLNTR nog een extra betekenis. SPLNTR (label: SPL interim services) is namelijk door de curatoren van DSB Bank N.V. in faillissement ingehuurd voor het verlenen van juridische diensten in de afronding van het faillissement. De foto is voor SPLNTR een soort ‘tombstone’, als herinnering aan een – vanuit juridisch oogpunt – geweldig project om bij betrokken te mogen zijn geweest.

Jelle Splinter
Advocaat bij SPLNTR advocatuur, Leiden