Naam: Eddy Staas
Leeftijd: 48
Woonplaats: Naaldwijk
Burgerlijke staat: Gehuwd, 2 zoons; Hidde (9) en Wisse (7)

Bedrijf/beroep: Fiscalist/Partner BDO Belastingadviseurs
Werkplaats: Leiden

Website: www.bdo.nl
Linkedin: LinkedIn/EddyStaas
Twitter: Twitter/EddyStaas

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Ervaren fiscalist/adviseur voor ondernemers en hun ondernemingen. Nuchter, pragmatisch en recht door zee. Vragen beantwoorder en probleemoplosser.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Soms wat ongeduldig.

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

1e baan(tje). Ik ben mijn carrière begonnen bij de Belastingdienst. Een prima leerschool waar ik in mijn praktijk als belastingadviseur nog dagelijks profijt van heb.

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

Ooit heb ik samen met een collega een tweetal housemuziek CD’s gemaakt. Noem het een uit de hand gelopen jongensdroom, want met die single kwamen we in de Dance Top 10. Luister maar eens naar ‘Suits Makin’ Noise’ (nog altijd te downloaden via o.a. iTunes).

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

Grand Café De Vriend aan de Douzastraat. Je komt er altijd veel bekenden tegen waaronder veel echte Leidse ondernemers. Knap hoe deze ondernemer er tussen zijn vele concurrenten in slaagt om een soort Leidse huiskamer te creëren.

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Slecht aan Leiden vind ik de bereikbaarheid. Leiden in en uit is iedere dag weer een drama. Bijzonder aan Leiden vind ik de veelheid van organisaties die allemaal op hun eigen manier het beste met de stad en haar ondernemers en inwoners voor hebben. Ieder bedrijventerrein zijn eigen ondernemersvereniging, ieder belang zijn eigen club. Ik denk wel eens dat het bundelen van al die kracht(en) beter en efficiënter is.

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

Meer positiviteit. Niet wachten op de zon, maar leren dansen in de regen. Ik hoop dat het vertrouwen terugkomt bij consumenten. Als die de portemonnee weer gaan trekken dan komt eindelijk het vliegwiel, dat economie heet, weer op gang. In de tussentijd jezelf blijven en uitgaan van eigen kracht. Daarvoor is politieke stabiliteit en betrouwbare wetgeving nodig in plaats van ondoordachte plannenmakerij.

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Veel ondernemers besteden meer tijd aan het plannen van hun vakantie dan aan het plannen van hun leven. Het plannen van de financiële en fiscale positie is ook niet altijd leuk, maar wel vaak nuttig. En dan bedoel ik niet de jaarlijkse bespreking van de jaarrekening. Een vast ritueel gericht op wat er is gebeurd (geschiedenis) en wat u had kunnen doen (maar alweer niet gedaan heeft). Veel belangrijker zijn de vragen: waar staat u nu? Waar had u willen staan? En natuurlijk: waar wilt u naar toe? Die vragen wil ik als adviseur graag met u beantwoorden.

9 _ Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Martijn du Prie. Sympathieke jonge ondernemer in een prachtig Leids familiebedrijf. Ik ben ook wel benieuwd naar hoe Martijn naar de toekomst kijkt, want zeker in zijn branche zijn het lastige tijden.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

Die heb je in vijftig tinten grijs, hard als het moet, zacht als het kan.