Naam: Michaël Roumen
Leeftijd: 32
Woonplaats: Den Haag
Burgerlijke staat: woon samen met Laura

Bedrijf/beroep: hoofd Cultuurfonds Leiden (“cultuurmakelaar”)
Werkplaats: Leiden

Website
: www.cultuurfondsleiden.nl
Linkedin: LinkedIn/michaelroumen
TwitterTwitter/@cultuurfonds071
FacebookFacebook/CultuurfondsLeiden

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Freelance adviseur op het snijvlak economie en cultuur. Daarvoor zakelijk leider van het filmfestival in Leiden, consultant regionaal economische ontwikkeling bij bureau Blaauwberg. Sinds aantal jaar adviseer ik bedrijven en overheden hoe ze de cultuursector kunnen gebruiken om hun eigen doelen te halen.

Momenteel heb ik mijn droomopdracht: hoofd van Cultuurfonds Leiden, een uniek investeringsfonds dat is opgericht om de cultuursector ondernemender te maken en te verbinden met bedrijfsleven en kennisinstellingen. In het Leiden van de Gouden Eeuw sloten wetenschap, economie en cultuur naadloos op elkaar aan, versterkten elkaar. Dit zorgde voor ongekende economische en intellectuele dynamiek in de stad: Leiden was het centrum van de wereld! Ik geloof dat we in deze moeilijke tijd een enorme voorsprong kunnen behalen door kennis, cultuur en economie weer dichter bij elkaar te brengen. Ik zet me in om nieuwe verbindingen te zoeken die de stad verder helpen binnen dit grote plaatje.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Ik begin aan te veel dingen tegelijk.

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

1e wijze les: die kreeg ik van mijn goede vriend Alex, met wie ik ooit het filmfestival begon. Ik had een bijbaantje bij de Schouwburg tijdens mijn studie en vertelde dat ik graag een zakelijke baan in de cultuursector wilde. Alex zei: “dat moet je mij niet vertellen, je moet naar het MT stappen en zeggen dat jij daar directeur wilt worden!” Zo gezegd zo gedaan. Iedereen kon er natuurlijk hartelijk om lachen, maar een maand later werd ik tot productieleider gebombardeerd en 6 jaar later ben ik hoofd van het Cultuurfonds in Leiden. De les? Als niemand weet dat je een bepaalde ambitie hebt, gebeurt er niets.

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

Ik sta op het punt om het briljante ‘1984’ van George Orwell te herlezen. Prachtig verhaal, waanzinnig knap geschreven, maar vooral een boek dat ons laat zien waarom het belangrijk is om kunstenaars en ‘denkers’ in ons midden te hebben.

Het boek is meer dan 60 jaar na de verschijning nog steeds ontzettend relevant: privacy versus ‘veiligheid’, overheden die op eigen houtje macht naar zich toe trekken, de inperking van het ‘vrije woord’, het zijn allemaal centrale thema’s in Orwell’s boek. Orwell’s lessen worden snel van tafel geveegd omdat het verhaal zich afspeelt tegen een extreme achtergrond. Daar herkennen we ons niet in. Maar dat is nou net zijn punt: wetten, systemen of technologie, gemaakt met de beste bedoelingen, kunnen later misbruikt worden. Wees dus extra waakzaam en kritisch als het gaat om basiszaken als privacy, scheiding van machten, vrijheid van meningsuiting. Ik zou Ivo Opstelten wel een exemplaar willen geven bedenk ik mij nu.

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

Burgy Bouwbedrijf. Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat zich blijft onderscheiden in kwaliteit, haar standaarden hoog houdt (ook in moeilijke tijden) en maatschappelijk betrokken is. Ik ben ervan overtuigd dat hun maatschappelijke betrokkenheid een belangrijk onderdeel is van hun economische successen. Zo waren ze beste leerwerkbedrijf van Nederland, ze zijn zeer zichtbaar in de stad door o.a. de cultuursector te ondersteunen (Beelden in Leiden, Fotofestival, verbouwingen musea, etc.) en gaan creatief om met hun eigen werkzaamheden. Zo maken ze vaak gebruik van kunstenaars om hun bouwborden een bijzonder karakter te geven (het Wallon en de Waalse kerk bijvoorbeeld). Deze maatschappelijke inzet legt ze geen windeieren en dat is hoe het hoort, het mes moet aan twee kanten snijden. Ook buiten Leiden spreekt men vol lof over Burgy, dit soort bedrijven zijn zo ontzettend belangrijk voor een stad. Ik kan er nog wel een aantal opnoemen overigens.

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Echt goed: de vele initiatieven die vanuit de stad zelf zijn bedacht. Innovatieve constructen zoals het ondernemersfonds, cultuurfonds, stadslab, energiekleiden, maar ook de vele festivals en evenementen die door Leidenaren zelf worden georganiseerd. Ik vergeet vast veel mooie voorbeelden te noemen, zo rijk zijn we.

Wat kan beter: Ik heb wel het idee dat Leiden af en toe nog erg met zichzelf bezig is. Een voorbeeld is de uitbreiding van de Universiteit naar Den Haag. Dat is gewoon een logische stap voor de universiteit zelf, dingen gaan zoals ze gaan. Ik proef in Leiden erg veel zuur als het om dit onderwerp gaat – “ze pikken ‘onze’ universiteit in”. Wacht even, denk ik dan, je kan het natuurlijk ook zien als enorme kans om het merk Leiden steviger te positioneren buiten de stad zelf, en daarnaast te kijken langs welke interessante lijnen we nog meer kunnen samenwerken met Den Haag – om daar vervolgens beiden sterker van te worden natuurlijk.

Als ik mensen vertel dat ik inmiddels in Den Haag woon moet ik me vaak verdedigen waarom ik niet meer in Leiden woon, ik snap dat echt niet. Wellicht dat het een calimero-gevoel is, maar ik vind het een beetje ‘unbecoming’ zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Leiden is inmiddels sterk genoeg om haar eigen verhaal te vertellen, zonder af te geven op prestaties van andere steden.

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

We hebben met het Cultuurfonds vorig jaar een mooie lijn ingezet, ik probeer de helft van mijn gesprekken buiten de cultuursector te voeren, kijken waar mooie kansen liggen. Inmiddels hebben we flink wat losgemaakt, samenwerking met individuele bedrijven, ondernemersverenigingen, zorginstellingen, faculteiten, andere stadspartners, etc. Ik wil de komende tijd deze verbindingen vastleggen, zodat samenwerking tussen deze partijen ook vanzelfsprekend is zonder een Cultuurfonds. Het gaat niet om ons, wij moeten langzaam naar de achtergrond verdwijnen. En dan kunnen wij weer op zoek naar nieuwe spannende kansen! We krijgen ontzettend veel hulp vanuit de stad, daar ben ik erg dankbaar voor.

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Als iemand eens in gesprek wil over een samenwerking met de Leidse cultuursector, dan staat mijn deur altijd open. Wat zijn je ambities, problemen, vragen? Zou de cultuursector kunnen meedenken? Tijdens dit soort gesprekken kom je op de meest simpele en ook geniale ideeën voor samenwerking.Ik ga morgen naar een ondernemer die zijn zaak bol van de kunst wil hebben tijdens de verbouwing. Omdat hij bij een ander heeft gezien dat dit meer aandacht trekt dan een suf logo. En zo rolt de sneeuwbal verder…

9 _ Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Jeroen Wielaard van ‘Just’, een te gek campagnebureau op de Hooglandse Kerkgracht. We hebben elkaar laatst voor het eerst ontmoet en wat blijkt: we hebben op dezelfde lagere school gezeten, hebben allebei een filmfestival opgericht (hij het Shoot Me filmfestival in Den Haag) en wonen nu in dezelfde straat, bizar toch? Ben ook benieuwd wat hij als Hagenees bij vraag 6 antwoordt.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

Ik geloof dat Dickens zei dat er zonder slechte mensen geen goede juristen zouden zijn. Ik vind die paradox wel mooi, het fascineert mij mateloos hoe advocaten puur naar de letter van de wet kunnen kijken, ongeacht aan welke kant van het conflict ze ook staan. Ik zou dat zelf nooit kunnen, maar ik ben blij dat ik bevriend ben met een aantal juristen, vraag toch wel regelmatig advies!