Naam: Stephan van den Berg
Leeftijd: 40
Woonplaats: Leiden
Burgerlijke staat: Getrouwd met Michelle en drie kinderen Isis (8), Moira (7) en Teun (2)

Bedrijf/beroep: B van Boekhouden – administratiekantoor
Werkplaats: Leiden

Website: www.b-van.nl
Linkedin: LinkedIn/stephan-van-den-berg
Twitter: Twitter/BvanBoekhouden
Facebook: Facebook/Gebergte

1 _ Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Een betrokken ondernemer, die vanuit z’n financiële achtergrond mee wil werken aan de ontwikkeling van het bedrijf van de klant. Niet als standaard boekhouder, maar meer als het financiële deel van de ondernemer.

2 _ De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Te aardig gevonden willen worden; lastig om vervelende boodschap te moeten brengen.

3 _ Kies één van de volgende ‘1e-keer-onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

1e baantje. Niet echt mijn allereerste baantje (dat was krantenbezorgen als zomerbaantje), maar een van de eerste baantjes die ik heb gehad was werken bij het ontbijtbuffet in Holiday Inn op zaterdag. Later “opgeklommen” naar het familiebuffet op de zaterdagavond. Veel geleerd in de Horeca op het gebied van gastvrijheid maar ook gewoon van aanpakken. Is toch ook een beetje de Leidse cultuur, niet te veel lullen, maar poetsen. En ook op je eigen mindere dagen er wel voor zorgen dat de gast een mooie avond had. De gedachte dat door hun aanwezigheid en bestede bedrag mijn salaris uiteindelijk kon worden betaald, werkt nu ook door in mijn huidige werk. Altijd in dienst van de klant.

4 _ Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

Een grote hobby en ontspanning heb ik gevonden in het koken. Vroeger, toen ik nog bij Ernst & Young werkte, duurde het altijd een tijd voordat ik thuis was en kon ik mijn werk van me afzetten.

Later ging ik meer vanuit kantoor werken en was de reisafstand minder. Door te koken kon ik mijn zinnen verzetten. En ik ben het uiteindelijk erg leuk gaan vinden. Vind het erg leuk om vanuit kookboeken mooie gerechten te koken en deze steeds meer naar eigen hand te zetten. Heb niet 1 favoriet gerecht, hoewel ik op dit moment wel weer erg van de verfijnde keuken ben. Mooie opmaak van borden en prachtige wijn – spijs combinaties. Kan er zomaar een hele zondag mee bezig zijn.

5 _ Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

Ik hou van die kleinere bedrijven, die hun oorsprong in het Leidse hebben en door hun kwaliteit weten te overleven in deze barre tijden. Denk daarbij aan Bakkerij Jacobs, maar ook aan de kaaswinkel Van Boheemen. En vanuit mijn kookhobby haal ik heerlijke bijpassende wijntjes bij Henri Bloem op het Levendaal.

6 _ Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

De kracht van Leiden is in mijn ogen dat we veel stadse eigenschappen hebben, maar eigenlijk als een dorp functioneren. Een klein clubje mensen trekt de kar en bijna iedereen kent elkaar. Dus korte lijnen, maar het nadeel is daarmee ook dat mensen zichzelf te belangrijk gaan vinden.

7 _ Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je daarbij kunnen helpen en hoe?

Genieten van alles wat op mijn pad komt. Zowel qua werk als privé. Niet denken: dat doe ik later wel. Een beetje pluk de dag! Ben misschien toch van nature erg planmatig ingesteld en ik zou het mezelf makkelijker maken door als iets anders loopt dan gepland dit gewoon te accepteren en ervan te genieten.

8 _ Zou je nog iets aan de lezers willen vragen of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Ik zou ondernemers op het hart willen drukken in deze lastige tijden om niet het hoofd in het zand te stoppen, maar dicht op de onderneming te zitten. Spreek veel met je adviseurs en laat hen met je meedenken. Twee weten meer dan één.

9 _ Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Leuk om niet de gevestigde ondernemers, maar wellicht de meer jongere ondernemer aan te dragen. Ik zou graag Ronald Barendse deze vragen voorleggen. Een jonge ondernemer die nu al jarenlang (mede) leiding geeft aan een gerenommeerd loodgieters- en dakbedekkingbedrijf.

10 _ Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

If you can’t beat them, join them! Oftewel, vorm een team samen; maak met hen duidelijke afspraken vooraf en hou ze daar ook aan. Advocaten hebben vaak de neiging om maar door te gaan en niet de kosten in ogenschouw te houden. Zo kan het voorkomen dat je de zaak wint, maar dat de kosten voor je advocaat de pan uit rijzen.