Bram Bogart is één van mijn favoriete kunstenaars. Op 2 mei 2012 is hij op 90 jarige leeftijd overleden. Gezien mijn bewondering voor zijn werk plaats ik hier een kleine hommage.

Bram Bogart maakte abstract kunst. Hij gebruikte voor zijn werken een door hem zelf ontwikkelde materie: een combinatie van pigmentpoeder, olieverf en water, die hij mengde, tot een pasteuze materie. Zijn kleurige werk is dan ook enorm dik opgezet en bewerkt met onder meer plamuurmessen en bezems. Het werken met deze materie en in deze dikte (en vaak op enorme formaten) is het handelsmerk van Bram Bogart. Zijn werken zijn nadrukkelijk schilderijen, maar hebben door de afmeting en het gebruikte medium een sculpturaal karakter.

Waarom houd ik zo van dit werk? Voor mij is die voorkeur/liefde haast vanzelfsprekend, maar toch – of wellicht juist daardoor – erg lastig onder woorden te brengen. Sommige kunst pakt je gewoon. Als ik het probeer te analyseren zou ik zeggen:

de abstractie spreekt mij erg aan. Ik vind het prettig om mijn eigen verhaal te kunnen en mogen maken. Abstracte kunst dwingt daartoe, hetgeen figuratief werk logischerwijs minder doet. Dit werk blijft spelen met je gedachten en blijft daardoor interessant.

Bovendien kent het werk van Bram Bogart niet de bekende kaders van een schilderij. Bij de werken van Bogart loopt de materie veelal over de rand., oftewel buiten de kaders. Kaders zijn overal, maar het idee om buiten de kaders te treden vind ik erg interessant. Misschien komt dit, omdat mijn werk als advocaat het interpreteren – en waar mogelijk oprekken – van (juridische) kaders constant met zich brengt.’

Met het overlijden van Bram Bogart zijn we een geweldig kunstenaar verloren. Op internet heb ik een mooi verslag over Bram Bogart gevonden, met een aantal (oudere) video’s. De website is www.Cobra.be, klikt u hier, want het is zeker het bekijken waard.

Jelle Splinter
Artvocaat©

BramBogartIII1-274x300

LE RICHE ET LE PAUVRE_1992