Artvocaat Jelle Splinter en kunst
Kunst heeft een grote aantrekkingskracht op Jelle Splinter, advocaat en oprichter van SPLNTR advocatuur. Zijn vader schildert, en de aanwezigheid van grote kunstwerken en de geur van olieverf in zijn ouderlijk huis hebben hier wellicht een basis voor gelegd. Hoe dan ook, Jelle is een liefhebber van moderne kunst en op relatief jonge leeftijd kocht hij zijn eerste werken. Sindsdien probeert hij de ontwikkelingen op kunstgebied te volgen en voegt hij zo nu en dan een werk toe aan zijn bescheiden, maar groeiende kunstcollectie. Jelle noemt zich in dit kader weleens gekscherend een ‘artvocaat’.

Kunst en de crisis
De huidige, almaar aanhoudende financiële crisis is ook in de kunstwereld voelbaar. Mensen hebben minder financiële middelen om kunst te kopen en er worden dikke strepen gezet door diverse (overheids)stimuleringen.

De crisis en wegvallende maatregelen zijn vooral voelbaar voor de jonge, startende kunstenaar. Dit brengt veel vragen en onzekerheden met zich mee: ‘is er goede galerie die ‘het’ in me ziet en die bereid is in mij en mijn werk te investeren?’; ‘hoe onderscheid en presenteer ik mezelf en mijn kunst, zonder daarvoor over een (toereikend) budget te beschikken?’; ‘zijn er nog banken die geld willen lenen voor kunstprojecten?’; ‘trekt de overheid zich nog verder terug als stimulator?’ Enfin, allemaal moeilijke vragen en de antwoorden schetsen lang niet altijd een positief toekomstplaatje voor de jonge kunstenaar.

Crowdfunding
Een vorm van financieren die in opkomst is en naar de mening van SPLNTR ook juist in de kunstwereld interessant kan zijn is: crowdfunding. Bij deze vorm van financieren, financiert een (grote) groep mensen (the crowd) elk een klein bedrag (funding) om een project te financieren.

Popel Coumou
In zijn onophoudelijke zoektocht naar kunst, stuitte Jelle recent op de jonge kunstenares Popel Coumou (1978) en zijn interesse was direct gewekt.

Popel is in 2004 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academy in Amsterdam, richting photography. Sindsdien vestigt zij in sneltreinvaart haar naam in de kunstwereld, met exposities in binnen- en buitenland. Popel maakt groot fotografisch werk.

Eerst maakt Popel een soort tweedimensionale maquette/collage, door verschillende foto’s/papieren op elkaar te plaatsen. Deze vellen papier/foto’s bewerkt ze handmatig; bijvoorbeeld door vensters of lijnen uit te snijden, die zorgen voor een doorkijk naar het onderliggende beeld of een aparte lichtinval. De uiteindelijke collage wordt aan de achterkant belicht, waardoor de verschillende lagen papier één beeld vormen, versterkt door de structuur van het papier. Dit resultaat fotografeert Popel en wordt op grootformaat afgedrukt. Een intensieve, handmatige werkwijze, die absoluut uniek te noemen is.

SPLNTR, Popel Coumou en crowdfunding
Popel Coumou heeft van 26 mei 2012 tot 30 juni 2012 een expositie bij TORCH Gallery in Amsterdam.

Tijdens deze expositie zal Popel ook haar eerste fotoboek presenteren, dat – en nu komt het – volledig door middel van crowdfunding is gefinancierd. Popel kon geen “normale” financiering/subsidie vinden voor haar boek, maar op deze manier heeft zij de totstandkoming van haar boek toch voor elkaar gekregen. Twintig personen, bedrijven, instellingen hebben de funding voor de totstandkoming van het boek bij elkaar gebracht en ontvingen daarvoor een speciaal daarvoor uitgegeven foto, met een oplage van 20 en een naamsvermelding in het nieuwe boek van Popel.

SPLNTR is één van de twintig funders die dit geweldige initiatief heeft gesponsord en kan niet wachten om eind mei het boek van Popel in te kunnen zien en te genieten van haar expositie. Meer informatie over het werk van Popel Coumou is te zien op www.popelcoumou.nl.